• 0885 192 979; 0877 176 817
  • kapkamiteva.ph@outlook.com
  • гр. Варна, ул"Кавала"№12
Какво трябва да знаем за сколиозата?

Какво трябва да знаем за сколиозата?

Пациентите със сколиоза се нуждаят от информация относно заболяването, за да могат да изработят проактивни стратегии за справяне със състоянието си. Информацията трябва да включва и изчисляване на риска от прогресия, дори когато е трудно да се определи с точност риска при деца със сколиоза и с незавършен растеж и с ъгъл на Коб <25°.

За да прекъснем порочния кръг на прогрес на сколиозата, е необходимо на първо място да намалим асиметричното натоварване на гръбначния стълб и неговото влияние върху стойката, преди да е завършил скелетния растеж.

Лечение

Основните цели са откриването на типичните сколиотични изменения, възстановяването на нормалната стойка, статичния и динамичен постурален контрол, функционалност и подобряване на постуралната стабилност.

Друга задача на консервативното лечение е намаляване или предотвратяване на прогресията, с цел да се избегне корсетолечението и най-вече хирургичната интервенция.

Лечебният процес също така включва обучаване и планиране на специфичните упражнения за сколиоза и техниките на дишане, в съответствие с принципите на различните Шрот вариации на стойката, с цел да се даде възможност и да се насърчат пациентите да изпълняват упражненията в домашна обстановка, за да постигнат корекции в стойката по време на ежедневните си дейности. Интензивността на лечението трябва да бъде индивидуално съобразена с възможностите на пациента да прави упражнения, както и с риска от прогресия на сколиозата. Специфичните пасивни, асистиращи и активни мобилизационни техники, са задължителни в случаи на структурни и функционални ограничения.

Стремежът е дълбокото разбиране и разпознаване на основната цел за дългосрочна промяна на стойката на тялото, да доведе до увеличаване мотивацията, сгласието, ангажираността и дисциплинираността на пациента.

Терапевтът трябва да може да бъде на разположение на пациентите понякога с месеци, с години, даже и цял живот.

Дългосрочни и главни цели

-Избягване на оперативна намеса

Забавяне или предотвратяване на по-нататъшна прогресия

-Стабилизиране на корекциите на гръбначния стълб в трите измерения и -Подобряване на подвижността на гръдния кош и респираторната функция

-Симетрия на торса – козметични подобрения

-Постурално осъзнаване и контрол на постуралните промени

-Програма от упражнения в домашна обстановка

-Подкрепа за корсет в случай на необходимо корсетолечение

автор: Елизабет Тодорова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *