• 0885 192 979; 0877 176 817
  • kapkamiteva.ph@outlook.com
  • гр. Варна, ул"Кавала"№12
Живот с МС: как физиотерапията може да помогне със симптомите

Живот с МС: как физиотерапията може да помогне със симптомите

Множествената склероза (МС) е хронично автоимунно заболяване, което може да засегне централната нервна система, включително главния мозък, гръбначния мозък и очните нерви. Това причинява различни симптоми, като умора, мускулни съкращения, координационни затруднения и баланс. МС може да влияе и на паметта, когнитивните способности и настроението на засегнатите.

Физиотерапията е важна част от терапевтичния план за МС пациентите, като предоставя специализирани терапевтични стратегии и упражнения, насочени към подобряване на двигателните умения и функции. Но освен физическите симптоми, МС може да засегне и психологическата страна на пациентите, като предизвика депресия, стрес и проблеми с настроението.

Ето някои от начините, по които физиотерапията може да помогне на пациентите с МС да се справят със симптомите:

  • Подобряване на физическата функционалност: Физиотерапията може да помогне на пациентите с МС да подобрят двигателните си умения и функции, което може да им помогне да се справят със симптомите като умора, мускулни съкращения и баланс.
  • Подобряване на психологическото здраве: Физиотерапията може да помогне на пациентите с МС да се справят със симптомите на депресия, стрес и проблеми с настроението, като им предостави индивидуализирани терапевтични стратегии и упражнения за релаксация и редуциране на стреса.
  • Подобряване на качеството на живот: Физиотерапията може да помогне на пациентите с МС да подобрят качеството на живота си, като им помогне да се справят със симптомите и да подобрят функционалността си в ежедневния живот.
  • Подобряване на социалните взаимодействия: Физиотерапията може да помогне на пациентите с МС да подобрят социалните си взаимодействия, като им помогне да подобрят баланса и координацията си, което може да им помогне да се чувстват по-уверени в себе си и да се включат в повече активности.
  • Подобряване на когнитивните способности: Физиотерапията може да помогне на пациентите с МС да подобрят когнитивните си способности, като им помогне да подобрят паметта, вниманието и когнитивната функция.

Всички тези стратегии се извършват под наблюдението на физиотерапевта и са част от индивидуализирания терапевтичен план на пациента.

автор: Капка Митева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *